Naar Spanje met Arke.nl
Met Jiba.nl naar Spanje

Aanmelden Nieuwsbrief

Comfortvilla Luxury Villas Spain
home | sitemap | contact   

Toerisme sector

Marktomvang
Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Spanje. De Spaanse toeristensector droeg in 2008 11 procent bij aan het bbp. In 2008 waren er 2,6 miljoen mensen werkzaam in de toeristenindustrie, 12,6 procent van de totale arbeidsmarkt en 19,7 procent van dienstensector. De meeste werknemers in de toeristenindustrie zijn in loondienst werkzaam, en grotendeels in de horecasector. In 2009 bedroeg het aantal werknemers naar schatting 1,9 miljoen.
In 2008 bedroegen de toeristische opbrengsten circa 51,9 miljard euro en de verwachting is dat het in 2009 49,7 miljoen euro bedraagt.
De meeste bezoekers zijn vakantiegangers. CataloniŽ (25 procent), de Balearen (17,6 procent), de Canarische Eilanden (16,3 procent), AndalusiŽ (14 procent), Valencia (10 procent) en Madrid (8,1 procent) zijn de belangrijkste vakantiebestemmingen.
In 2008 bezochten 57,3 miljoen buitenlandse bezoekers Spanje en 40,5 miljoen buitenlandse bezoekers zonder overnachting. In totaal hadden in 2008 meer dan 97,8 miljoen buitenlanders Spanje bezocht. 2009 was een minder gunstig jaar. In totaal bezochten circa 73,1 miljoen buitenlandse bezoekers Spanje, waarvan 31 miljoen zonder overnachting. Dat betekent een afname van 7,3 procent.
De meeste toeristen kwamen in 2008 uit het Verenigd Koninkrijk (27,6 procent), Duitsland (17,6 procent), Frankrijk (14,3 procent), Noord-Europese landen (6,3 procent), ItaliŽ (5,8 procent), Portugal (3,9 procent) en Nederland (4,3 procent).

Marktontwikkeling
Spanje heeft door de toenemende concurrentie van andere goedkope vakantiebestemmingen. de marketingstrategie gewijzigd en probeert het imago van strandvakantieland te diversifiŽren. Het is een congresland en bestemmingsland voor culturele en sportieve reizen, zoals golfreizen, geworden.
Daarnaast is de interesse voor het binnenland gestegen. De bekendste regio's voor dit 'turismo rural' zijn Navarra en Murcia.
Om zijn gunstige positie op de toeristenmarkt te kunnen behouden, heeft Spanje veel inspanningen gedaan door verouderde faciliteiten te moderniseren, milieuproblemen aan te pakken en het boeken via internet te bevorderen.
Tot 2007 is het aantal buitenlandse bezoekers aan Spanje gestegen. In 2008 kwam er een daling, die zich in 2009 heeft voortgezet. De terugval in 2008 werd veroorzaakt door het afnemend aantal toeristen uit Frankrijk, BelgiŽ en de Verenigde Staten. Daarentegen zijn in augustus 2009 veel Spanjaarden (negen van de tien) in eigen land op vakantie gegaan. Dat was 4,4 procent meer dan in 2008.
Het overgrote deel van de bezoekers komt per vliegtuig. In 2008 zijn bijna 60 miljoen internationale vliegpassagiers naar Spanje gereisd. Dit komt door de low budgetvliegreizen. Eťn op de tien passagiers kwam in 2000 via een low budgetvliegtuigmaatschappij en in 2008 was dat de helft van de reizigers. Meer dan 60 procent van deze reizigers kwam uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Overheid
Het algemeen secretariaat voor toerisme (SecretarŪa General de Turismo), onderdeel van het Spaanse ministerie van Economie, is verantwoordelijk voor alle toeristische zaken, inclusief investeringen. De belangrijkste activiteiten zijn het uitvoeren van studies en statistisch onderzoek, documentatie, verspreiding van informatie en institutionele samenwerking tussen de reisorganisaties.
Hiervoor wordt gebruikgemaakt van het Instituto de Estudios TurŪsticos en van diverse communicatiemiddelen, zoals publicaties, internet, festiviteiten en (internationale) vakbeurzen.

Voor het Plan Turismo 2020 is 600 miljoen euro beschikbaar gesteld voor renovatie van de toeristenindustrie. www.turismo2020.es.
Het Spaanse Plan Toerisme 2008-2012 bestaat uit:

  • 'Horizon 2020'voor verhoging en uitbreiding van kwaliteit en cultuur
  • ICO Line Toerisme voor de financiŽle ondersteuning van investeringsprojecten voor renovatie en modernisering van verzadigde toeristische bestemmingen
  • Plan FuturE voor investeringsprojecten in de infrastructuur en of uitrusting ter verbetering van onder andere de duurzaamheid van gebouwen op het gebied van energie en waterbesparing, toegankelijkheid voor gehandicapten en implementatie van nieuwe technologieŽn.

Bedrijven
De belangrijkste spelers zijn onder andere Globalia Corporaciůn Empresarial, S.A., Viajes El Corte Inglťs, S.A.Amadeus IT Group S.A., Barcelů Corporaciůn Empresarial, S.A., Sol Meliŗ S.A. en N.H. Hoteles.

Bron: EVD-informatie

Comfortvilla Luxury Villas Spain

Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer